Toyota återkallar bilar

14 June 2013

Toyota har återkallat en stor mängd bilmodeller från bilförsäljare i USA. Specifikt bilar som är utrustade med utrustade med sätevärmare och är klädda i ett särskilt material. Detta rapporterar BBC: Toyota halts US sales of some models

Biltillverkaren Toyota meddelade att en del av deras bilmodeller är byggda med säten i ett material som brinner snabbare än vad som tillåts enligt regelverket i USA.

De bilmodeller som är drabbade av återkallningen inkluderar Avalon, Camry, Corolla, Sienna, Tacoma och Tundra.

De meddelade även att inga bränder eller skador har rapporterats på grund av det här problemet.

Toyota sa att återkallningen omfattar nära 36 000 fordon som finns ute hos försäljare, vilket är omkring 13 procent av deras sammanlagda lager. Däremot återkallar de inte några bilar som redan har sålts, eller är i processen att levereras till försäljare. Läs mer på www.bilglascentralen.se om bilar och reparationer.

För tillfället råder det rekordlåga temperaturer i landet, vilket vissa analytiker har sagt ökar efterfrågan på bilar med sätervärmare. De menar även att återkallningen kan innebära att Toyota förlorar stort i konkurrensen under vinterförsäljningen.

- Timingen för det här problemet, och dess påverkan på några av Toyotas mest populära modeller, kunde inte komma mer olägligt, sa Karl Brauer, en analytiker på Kelly Blue Book. Han sa dock även att firman gjorde ett smart drag som agerade snabbt, och kan på så vis undvika en större återkallning senare.

- Toyotas ledning verkar säkra på att det inte finns nån risk, och de förväntar sig de inte att deras rykte kommer få någon långvarig påverkan av detta, sa Brauer.

Den japanska firman är fortfarande i processen av att bygga upp sitt rykte efter en lång serie återkallningar av många olika själ genom åren. Bara under de senaste två åren har de återkallat 20 miljoner bilar globalt.