Tenstar Simulations utvecklar simulator för att utbilda lantbrukare & truckförare

14 June 2013

Tenstar Simulations har utvecklat en simulator som låter elever lära sig köra truck och traktor i en virtuell miljö. Tekniken lanserades på Elmia Lantbruk Maskin & Fält i oktober.

Simulatorn är byggd kring en förarstol från en riktig traktor, och utrustad med alla spakar och pedaler som man hittar i verkliga maskiner. Bildskärmar är monterade både framför och bakom förarstolen så att användare får en så verklighetstrogen upplevelse som möjligt.

Traktorsimulatorn erbjuder möjligheten för elever att öva traktorkörning utan att samma åker behöver plöjas flera gånger. Det är en säker miljö där de kan lära sig använda maskinen, till en lägre kostnad med en mindre miljöpåverkan. I programmet ingår simulationer för att röja, plöja, harva, slottra, köra strängläggare, snittvagn och balpress och även att koppla på och backa med släp. Med den här tekniken kan man minska körtiden i riktig traktor med mellan 20 till 40 procent, utan några negativa effekter på elevers prestation.

– Körningen med riktig traktor minskar, samtidigt som eleverna får mer övning, säger Freddy Lund på Tenstar Simulations.

Utöver traktor så har Tenstar även utvecklat program för grävmaskiner, flera modeller av kranar, lastbilar och hjullastare. Hjullastare och truckkörning överlag åsakar varje år alldeles för många olyckor och frågan har senaste tiden uppmärksammats mycket i media.

Företaget Atlet UniCarriers i Göteborg skriver att truckolyckor kan undvikas genom att förlänga utbildningstiden. Man menar att man helt enkelt inte hinner lära sig att manövrera trucken under den korta utbildningstiden.

En truckutbildning på fyra timmar ger 24 minuter att lära sig varje moment, skriver företaget i sitt pressmeddelande.

En annan lokal aktör vill uppmärksamma frågan kring underhåll och löpande tester. Företaget Borås Truckservice i Göteborg menar det är av yttersta vikt att lära sig vad en grundlig service innebär men poängterar att det också är viktigt att löpande underhålla fordonet, allrahelst när det handlar om begagnade truckar. 

- Man ska utsätta varje maskin för regelbundet underhåll undet tiden som de används, skriver företaget på sin hemsida.

Det här är en intressant utveckling för utbildning i framförandet av tunga fordon. I framtiden kanske man kan ta sina traktor-, grävmaskin- och truckkort och i en mer digital verklighet och samtidigt förhindra fler olyckor.

Video lånad av Tenstar Simulations.