Fusk med bussbesittningen

14 June 2013

Bussbolagen bör alltid sträva efter att förstärka säkerheten på sina bussar för att garantera sina passagerare en säkrare färd. Söne Buss är ett bussbolag som regelbundet gör säkerhetskontroller och underhåller sina bussar för att de alltid ska vara i bra skick. De har dessutom säkerhetsbälten och alkolås på alla sina bussar. Flera bussbolag borde följa deras exempel. Det må låta som en självklarhet men tyvärr är det inte så. Tidigare i år avslöjade Radio P4 Göteborg att flera bussbolag i Västsverige fuskar med sin besiktning.

Mathias Gramsby, bilinspektör på trafikpolisen i Göteborg, har en lång erfarenhet av att jobba med bussar, tycker att man ska provköra bussarna i samband med besiktningen. ”Det behövs för att se att säkerhetssystem, styrningar och bromssystem fungerar”, säger han till P4 Göteborg. Och visst är provkörning nog det bästa sättet för att ta reda på om en buss håller måttet.

Bilprovningsföretaget Besikta i Partille har nu blivit av med sitt tillstånd för att besikta bussar, uppger Göteborgsposten. Mathias Hjälm på Transportstyrelsen kommenterar händelsen som följande: ”Det är bedrövlig att ackrediterade besiktningsföretag i Sverige gör sådana här besiktningar, det är en form av Kalle Anka-besiktningar som utförts”. Tillsynsmyndigheten Swedac kunde påvisa att bevakningsföretaget hade godkänt 101 av 240 bussar på felaktiga grunder.

Det är inte första gången detta händer, för några år sedan hade besiktningsmän godkänt bussar med defekta stråklastare, bromsar och nödöppnare, enligt GP:s trafikblogg.